Top 3 cele mai celebre candelabre din lume

Arhitectura spectaculoasa a Castelului din Inima Orasului este unul dintre motivele care plaseaza locatia de evenimente in topul preferintelor, atat in ceea ce priveste segmentul corporate, cat si cel de evenimente private.

Sursa de inspiratie pentru Le Château este arhitectura clasica, reprezentata de coloanele elegante, imbracate in marmura pretioasa insa in Sala Principala sunt evidente influentele stilurilor baroc si rococo. Impreuna, toate acestea au avut ca rezultat o locatie eleganta de evenimente, unica nu doar datorita elementelor arhitecturale, ci si serviciilor fara cusur oferite oaspetilor Le Château.

Unele dintre cele mai spectaculoase detalii ale Castelului din Inima Orasului sunt cele trei candelabre impresionante atat prin dimensiune cat si datorita limpezimii jocului de lumini captat de cristalul acestora. De altfel, asa cum veti vedea, de-a lungul timpului, candelabrele de cristal au fost prezentate in toate salile de bal ale lumii, nu doar din ratiunile practice evidente, ci si ca semn al elegantei si luxului.

Candelabrele din Sala Oglinzilor, Palatul Versailles

Constructia bijuteriei arhitecturale franceze a inceput in 1678 iar in Inima Palatului se afla Sala Oglinzilor. Sub patronajul lui Ludovic al XIV-lea, constructia baroca a prins contur si a fost transformata apoi in resedinta regala, in 1682. De altfel, si-a pastrat acest rol pana in 1789, atunci cand familia regala a fost nevoita sa se intoarca in capitala. Pe langa impresionantele candelabre, Sala are 17 oglinzi impunatoare, dovada a opulentei din randul nobililor francezi. In secolul al XVII-lea,  oglinzile erau considerate obiecte de lux iar venetienii detineau monopolul in fabricarea acestora. Insa pentru ca Ludovic a cerut ca toate elementele de decor sa fie confectionate in Franta, Jean Baptiste Colbert a convins cativa venetieni sa vanda secretul si sa lucreze pe teritoriul francezi. Una dintre multele povesti din perioada respectiva spuna ca oficialitatile venetiene au incercat sa otraveasca mesterii pentru ca acestia sa nu produca celebrele oglinzi.
 
Foto: By Tipoune – Personal camera, Public Domain

Candelabrul din Camera Albastra a Casei Albe

White-house-floor1-blue-room

Una dintre cele mai celebre incaperi oficiale din lume este Camera Albastra a Casei albe, recunoscuta nu doar datorita culorii de la care a primit denumirea, ci si datorita formei sale ovale. Mai mult de atat, in aceasta se regaseste un  candelabru usor de recunoscut din toata lumea iar legendele urbane spun ca unei persoane ii ia o zi intreaga sa il curete, nu neaparat din cauza dimensiunii, cat din cauza pasilor care trebuie urmati cu rigurozitate. Acesta este datat din secolul al XIX-lea si este de provenienta franceza. Candelabrul este realizat din lemn pretios si cristal, innobilat cu o patina aurie si este ornamentat cu acanta, un detaliu caracteristic stilului corintic.
Foto: By The White House – White House Web site, Public Domain

Candelabrul din Opera Garnier

Palais_Garnier_auditorium_chandelier_-_Nuitter_1875_p147

Unul dintre simbolurile Frantei gazduieste cel de-al treilea candelabru celebru al lumii, ramas in memoria colectiva in special datorita romanului gotic Fantoma de la Opera. Palais Garnier este o construictie in stil eclectica, impozanta si opulenta din punct de vedere stilistic, o expresie vesnica a vremurilor in care a fost construita, respectiv a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 1910, Gaston Leroux scria Fantoma de la Opera iar actiunea romanului se petrecea chiar aici, in Opera Garnier. Una dintre cele mai intense scene ale lucrarii este prabusirea candelabrului impunator din sala de concerte, redata de zeci de ori in numeroasele adaptari ale cartii, fie ele ecranizari sau interpretari pe scena teatrului. Desigur, cea mai cunoscuta interpretare este muscialul lui Andrew Lloyd Webber  din 1986.

By Charles Garnier (1825–1898), chandelier designerJ. Bénard and C. Lapiaute?, engraving – Nuitter, Charles (1875). Le novel Opéra. Paris: Hachette. (p. 147 at Google Books), Public Domain