Decodarea stilului vestimentar: Ce, cand si unde porti?

Dress code-ul presupune o serie de norme culturale si sociale care impun o anumita tinuta vestimentara in functie de eveniment si de momentul zilei. Unul dintre cele mai importante principii Le Château, poate cel care defineste cel mai amplu conceptul castelului, este respectarea protocolului in functie de eveniment. Tocmai de aceea este extrem de utila o analiza succinta a normelor vestimentare, astfel incat sa ai o aparitie eleganta si potrivita, indiferent de eveniment.

Sub cupola Le Château se desfasoara atat evenimente corporate, cum ar fi cine de afaceri, conferinte, gale si petreceri, precum si evenimente private ca aniversari, nunti si botezuri. Fiecare dintre aceste evenimente impune un anumit stil vestimentar impus nu doar de criteriile mentionate anterior, ci se de tema fiecarei ocazii in parte. Prin urmare, iata micul ghid al bunelor maniere vestimentare, util pentru a naviga prin labirintul protocolului si al elegantei.

Prima regula, si cea mai importanta, indiferent de natura evenimentului este alegerea unor haine in concordanta cu forma trupului. Croiala aleasa trebuie sa pice corect, sa nu stranga sau sa nu fie foarte larga, astfel incat sa dea impresia de indolenta.

White tie este treapta cea mai inalta a dress code-ului si este rezervata exclusiv evenimentelor formale. In acest moment, cele mai cunoscut exemple de evenimente care presupun o astfel de tinuta sunt Met Ball Gala, patronat de Anna Wintour si, bineinteles, premiile Oscar.  Acesta impune domnilor frac de culoare neagra, pantaloni cu croiala clasica, evident papion alb si pantofi foarte eleganti. Doamnele sunt rugate sa imbrace rochii lungi, de seara, spectaculoase, accesorizate cu bijuterii pretioase, posete plic si pantofi cu toc.

Black tie este codul vestimentar pentru evenimente elegante de seara, asa cum ar fi balurile, cinele, nuntile. Pentru domni, tinuta impusa este formata din smoking, papion negru si camasa alba, insotita de vesta.  In cazul doamnelor, rochiile trebuie sa fie neaparat elegante insa pot fi ceva mai scurte decat cele impuse de white tie. Trebuie evitate nuantele prea puternice insa acestea pot fi inlocuite cu succes de pasteluri.

Black tie optional presupune, in cazul domnilor, inlocuirea smokingului cu un costum de culoare inchisa, cum ar fi gri sau albastru iar doamnele pot purta fie o rochie lunga de seara, fie una midi de cocktail, din materiale pretioase.

Daca invitatia evenimentului prevede o tinuta cocktail, atunci domnii pot imbraca un costum inchis la culoare si cravata iar doamnele rochiile midi, pretioase sau clasica little black dress.

Business formal este un cod vestimentar impus de evenimentele de afaceri din timpul zilei, de exemplu pranzul cu partenerii sau conferinte. In acest caz, domnii sunt invitati sa poarte costum si si cravata iar doamnele pot apela la pantalonii eleganti si camasi din matase, spre exemplu, sau o rochie simpla, monocroma, pana la genunchi, insotita de un sacou.