Reguli de eleganta din perioada victoriana

Le Château, Castelul din Inima Orasului, este mai mult decat o locatie ideala pentru evenimente private si corporate. Acesta este si un standard al elegantei, al rafinamentului si al bunului gust desavarsit, un loc in care manierele si rigoarea etichetelor pot fi inca regasite. Fastuozitatea sa pare desprinsa din alte vremuri, poate nu chiar atat de indepartate, atunci cand salile de bal rasunau in acordurile orchestrelor iar perechile de dansatori abia indrazneau sa faca primii pasi de vals in saloanele elegante. Vorbim, desigur, despre obiceiurile din Anglia sub domnia Reginei Victoriei (1837 -1901).

Ca membru al cercurilor elegante din perioada victoriana, trebuia sa cunosti foarte bine toate rigorile vremii, unele dintre ele extrem de capricioase si de schimbatoare. In cazul in care una dintre reguli era incalcata, consecintele putea fi nefaste nu doar pentru cel care a comis greseala, ci pentru intreaga sa familie, inclusiv pentru mostenitori. Scandalurile erau evitate cu orice pret si ascunse de public in masura in care se putea, tocmai pentru ca un scandal de familie, cum ar fi casatoria unui membru cu cineva dintr-o alta sfera sociala, punea in pericol averea, precum si posibilitatile mostenitorilor de a urca pe scara sociala.

Tocmai de aceea, interactiunea sociala trebuia sa se desfasoara sub reguli foarte stricte, menite inainte de toate sa apere buna reputatie a tinerelor fete nemaritate. Prin urmare, regulile de conduita dictau ca, in spatiul public, fetelor sa nu le fie permis sa se uite in jur dupa barbati cunoscuti sau sa inceapa o conversatie cu acestia in mijlocul strazii. Totusi, daca domnisoara se intalnea cu un domn cunoscut pe care nu il putea evita, atunci trebuia sa ii intinda mana iar domnul era obligat sa o salute cu o ridicare a palariei. Mai mult de atat, atunci cand el intindea mana pentru a raspunde la salut trebuie sa faca acest lucru cu bratul care se afla cel mai departe de domnisoara. Discutiile marunte erau acceptabile in aceasta situatie insa nu puteau avea un ton prea ridicat sau prea animat.

In ceea ce priveste calatoriile in trasura, domnii stateau intotdeauna cu spatele la cai si nu puteau ocupa un loc langa o doamna care nu le era ruda de sange sau prin alianta. Oricat de obisnuit ar parea astazi ca doi oameni de sex diferite sa stea unul langa celalalt, o astfel de pozitionare in trasura putea fi sursa unui scandal.

In salile de bal sau la cinele elegante, domnii nu fumau niciodata in compania doamnelor si, cel mai probabil, asa s-a nascut obiceiul separarii sexelor dupa cina. In timp ce doamnele se bucurau de mici placeri dulci si de conversatie intr-o incapare, domnii se mutau in alta pentru un trabuc si un pahar de brandy.

Una dintre cele mai mari jigniri care puteau fi aduse unei persoane era refuzul de a o recunoaste in adunarile sociale. In general, acest fapt se intampla prin privirea in ochi a unei persoane cunoscute, fara a da vreun semn ca ar exista vreo legatura intre cele doua persoane. O metoda mai evidenta era pur si simplu intoarcerea spatelui in momentul salutului insa un astfel de gest atragea dezaprobarea oamenilor pentru toate partile implicate si era considerat o grosolanie fara margini.

Pe de cealalta parte, astfel de serate erau scena ideala pentru a cunoaste oameni noi si pentru a sonda piata casatoriilor. In acest scop, pentru a putea face prezentarile asa cum cerea eleganta, gazda trebuia sa cunoasca foarte bine oaspetii, precum si rangurile acestora, dar si titlurile de prezentare. Spre exemplu, nobilimea era formata din duci, marchizi, conti, viconti si baroni, in aceasta ordine. In rangul inferior se afla nobilimea formata din baroneti si cavaleri. Cei dintai erau prezentati ca Lord si Lady, in timp ce nobilimea inferioara er prezentata ca Sir si Lady.

Desigur ca multe dintre regulile victoriene s-au pierdut sau sunt inutile astazi insa aerul de eleganta din salile de bal, frumusetea bunelor maniere si bunul gust specifice perioadei pot si trebuie sa se regaseasca in vietile oamenilor iar acesta este unul dintre principiile ce stau la baza conceptului Le Château.